DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM,
SUT KOMİSYONUMUZUN YAPMIŞ OLDUĞU ÇALIŞMALARI AŞAĞIDA SUNULMAKTADIR.
1-GÖZ İÇİNE UYGULANAN İLAÇLAR İÇİN Sağlık Uygulama Tebliği;
(3) Tedavinin etkinliğine (tedaviye cevapsızlık/yetersiz cevap) yönelik değerlendirme kriterleri aşağıdaki gibidir:
a) Başlangıç tedavisine göre görme keskinliğinde artış olmaması veya görme keskinliğinin azalması veya
b) Bir sıra (5 harf) kayıp olması veya
c) OKT de merkezi fovea kalınlığının 250 mikron ve üzerinde olması.
(4) Tedavinin etkinliğine yönelik değerlendirme kriterlerinin tamamı; yükleme dozu uygulamalarında ilk muayene değerlendirme kriterleriyle, idame tedavilerde bir önceki muayenede tespit edilen değerlendirme kriterleriyle mukayese edilerek rapordabelirtilecektir.
Şeklinde düzenlenmiştir.
SUT UN ilgili maddelerine göre tedaviye cevapsızlık/yetersiz cevapiçin a,b,cmaddelerinde belirtilen 3 kriterden biri, aynı ilaca devam edilecekse (idame tedavilerde) a,b,c maddelerinde belirtilen kriterlerin tamamı aranmaktadır.
2- 4.2.24.B/4
Uzun etkili solunum yolu beta-agonistleri (LABA), obstrüktif solunum yolu hastalıklarında kullanılan uzun etkili antikolinerjikler (LAMA) ve inhalekortikosteroidler (İKS) gruplarında mono olarak yer alan ürünlerin tek başına veya birlikte reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır
(LABA+LAMA+İKS) şeklinde mono ürünlerle veya sabit doz kombinasyonlarla yapılacak üçlü kombinasyon tedavilerin; en az 3 ay süreyle inhalekortikosteroid (İKS) ve uzun etkili solunum yolu beta-agonistleri (LABA) ile tedavi edildiği halde yeterli yanıt alınamayan, sık atak geçiren (yılda 2 ve üzeri atak veya 1 ve üzeri yatarak tedavi) ve dispnesi olan (mMrc 2 ve üzeri veya CAT skoru 10 ve üzeri) orta-ağır kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan erişkin hastaların idame tedavisinde kullanılmaları ve bu durumların uzman hekim raporunda belirtilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.Şeklinde düzenlenmiştir.
LABA+İKS+LAMA etkin maddeleri gerek tek bir müstahzar içinde olsun gerekse farklı müstahzarlar içinde kullanılsın, hastaya bu kombine tedavi uygulanacak ise raporsuz olarak karşılanamaz. Düzenlenecek raporda da ilgili SUT maddesindeki açıklama bulunması gerekmektedir. Bu üç etken madde için ilgili rapor 12 Eylül 2019 öncesi düzenlenmiş ise mevzuatta geçen açıklamaların bulunmasına gerek yoktur. 12 Eylül 2019 öncesi düzenlenen raporda üç etken maddeden iki etken madde var ancak üçüncü etken madde 12 Eylül 2019dan sonra eklenmiş ise mevzuatta geçen açıklamaların bulunması gerekmektedir
a-Bu maddeye göre hastaya LAMA İçeren ilacı(ör.spirivacap) VE LABA+İKS içeren ilacı (ör. RESPİRO D) Ayrı ayrı yazılması
b-12/09/2019 sonrası hastanın elindeLAMA İçeren ilacı(ör.spirivacap) var ve doktor VE LABA+İKSiçeren ilacı (ör. RESPİRO D) yazması halinde de bu madde hükümleri aranmaktadır.
Medula sistemi şu anda raporsuz ödemektedir, ancak mağduriyet yaşamamak için raporlu karşılanması ve raporun açıklama kısmına istenen bilgilerin yazılması gerekmektedir.
Hastanın 12/09/2019 tarihi öncesinde raporu var ise süresi sonuna kadar geçerli olup ilgili hükümler aranmayacaktır.
3- Potasyum sitrat [yalnızca N25.8 ve N25.9 ICD 10 kodunda ve kalsiyum taşlı renaltübülerasidoz tanısında ayrıca N20.0 ve N20.1 ICD 10 kodunda en az bir kez girişimsel (ESWL veya cerrahi) tedavi uygulanmış rekürren böbrek taşı olan ve idrar Ph değeri 6,5 ın altındaki hastalarda]
Bu hususlara dikkat edilmesi meslektaşlarımızın mağduriyetini önleyecektir.